Zašto je rasvjeta bitna?

Ovo je jako opširna tema i mogli bismo o njoj pisati na dugo i široko, ali kao i uvjek, pokušati ćemo iznijeti najvažnije stavke i objasniti zašto je zaista rasvjeta tako važna na vjenčanjima.

Kao prvo, odgovarajuće raspodijeljena i postavljena rasvjeta uvelike utječe na cjelokupnu atmosferu tokom proslave u sali  te tako utječe i na raspoloženje ljudi koje na kraju rezultira boljom fotografijom. Nikome ne bi bilo ugodno da im u oči „udara“ prejaka rasvjeta koja, ne samo da ne obavlja svoju funkciju-naglašava važne trenutke i podiže cjelokupnu atmosferu, već škodi i smeta svima prisutnima koji se zbog toga ne mogu opustiti.

Isto tako, ni slaba rasvjeta ne dolazi u obzir iz istog razloga. Rasvjeta služi tome da naglasi pojedine trenutke poput toga da prati  ustajanje mladenaca od stola i hod prema plesnom podiju za prvi ples. Idealno bi bilo da se u tom trenutku ostatak rasvjete priguši, a pojača samo na tom dijelu i da prati mladence, te, kada započnu ples da njih dvoje kao glavni akteri tog Dana budu u centru pozornosti. To naravno pogoduje i fotografiji, ukoliko je raspoređeno ravnomjerno kako ne bi bilo nikakvih nuspojava na fotografiji.

Nadalje, rasvjeta je ta koja ima moć da naglasi sve važne detalje za koje biste htjeli da budu vidljivi poput posebno aranžiranog stola mladenaca, ili ulaza u salu. Igrom svjetlosti i sjene se podiže cjelokupna atmosfera koja opušta ljude i potiče ih na akciju.

Postoji zaista puno načina i aranžmana svjetlosti koji mogu poslužiti tome da proslava Vašeg Dana bude uveličana i posebna, poput primjerice svjetlosne zavjese ili projekcije noćnog neba tokom prvog plesa.  Izbora je mnogo, no ono što uvijek treba imati na umu je da rasvjeta služi svojoj svrsi. Tako će svi prisutni biti zadovoljni i očarani(ovisno o vrsti i aranžmanu rasvjete), a nama će biti lako fotografirati sve važne trenutke znajući da je sve na svome mjestu i da neće biti nikakvih problema tokom  izrade fotografije.

Stoga Vam skrećemo pozornost na to da prilikom odabira rasvjete budete pažljivi i strpljivi dok ne pronađete ono što odgovara Vašim željama, a isto tako služi svojoj prvobitnoj svrsi i namjeni. Uzmite si vremena da pogledate sve ponude i da se raspitate o kvaliteti onoga što odabirete.

Nadamo se da Vam je ovaj članak bio koristan, čitajmo se i dalje! 😊

Scroll to Top