Ja pozer

Općepoznato pravilo prije ikakvog poduzimanja ikakve akcije je: priprema.

Čak je i sam Washington izrekao: ” ..ako imam sat vremena da prepilim drvo, prvih pola sata ću brusiti sjekiru..” Dobro, nitko ovdje nije drvosječa, ali proces je isti. Ako želite dobre fotografije, morate znati što želite, a najvažnije od svega, koga želite.

Već smo u ranijim člancima naglašavali važnost Vašeg informiranja o samom fotografu i načinu rada koji se, naravno, razlikuje od fotografa do fotografa.Ali danas ste vi zvijezda ovog članka. Stoga, udobno se smjestite, skuhajte si čaj ili kavu i krenimo.

Zašto ste vi zvijezda ovog članka ( osim onog što je očito 😊)?

Zato jer upravo Vi možete biti i s druge strane pijedestala te se pritom čak i zabaviti.

Nakon što pomno proučite sve što Vam je na raspolaganju i odlučite se za fotografa, nemorate nužno predati štafetu već možete dati svoj doprinos svakoj fotografiji da baš svaka bude ona najbolja.

Kako?

Tako da budete pozeri. Veseli, šarmantni, galantni, a najvažnije od svega, upućeni pozeri. Obzirom da je nama fotografija strast, a misija učiniti Vas zadovoljnima, kroz ovaj članak ćemo iznijeti par ideja i uputstava kako bismo Vam olakšali ulogu pozera. 🙂

Poziranje je u biti vrlo jednostavna stvar te nekako dolazi prirodno. No, kako je u pitanju poziranje na Vaš Dan, evo par idejica:

* Opustite se, koliko god Vam ovo zvučalo banalno, vjerujte da se ljudske emocije sasvim i u potpunosti prenose kroz objektiv,a ukočenost je nešto što ne izgleda baš najbolje. Vjerujte nam.

* Naučite govoriti tijelom; kako se lako “glumi” samopouzdanje, tako je lako i utjeloviti ulogu manekena/ke. “Fake it `till you make it”! Otvorite oči i smiješite se njima, nemojte škiljiti niti sužavati pogled.

* Stav vojnika je možda poželjan u nekim izvjesnim situacijama, no ne i na ovaj Dan. Opustite tijelo, nemojte skrivati ruke, nemojte svojim stavom odavati zgrčenost već se otvorite objektivu. Puno je lakše no što zvuči.

* Svi smo mi gledali Gospodara prstenova i malog, nestašnog Smeagolla. Na ovaj Dan Smeagolle ne dolazi u obzir. Pustite ga za neku drugu subotu naveče. Na ovaj Dan se zahtjeva da niste ukočeni poput vojnika, ali isto tako da stojite uspravno, ravnih leđa bez naznaka pogrbljenosti.

* John Ray je rekao “Ljepota je moć, osmijeh je njegov mač.” Stoga, izvucite taj mač i dopustite Sebi biti svoji. Smijte se srcem, prirodno bez usiljenih poluosmjeha ili sličnog.

* Imate ideju? Izrecite ju! Ako poželite potrčati, ili nestašno okrznuti pogledom iza leđa-učinite to! Recite svom fotografu što mislite i budite tim. Iako je fotograf stručnjak i savjetuje Vas oko poziranja, ako želite nešto drugačije učinite to bez zadrške.

Zapamtite, čak se i oduševljenje uspjehom takvog pothvata uspjeva prenijeti kroz objektiv.

Ideja za fotografiranje  je zaista pregršt, no imajte na umu da je priprema pola posla. Obavite svoj dio na vrijeme, provježbajte pokoju pozu i svakako uživajte u svakom trenutku, jer osim cilja, važan je i proces do njega.

Čitamo se! 

Scroll to Top