Fotografija je sredstvo komunikacije

Fotografija, jedan pojam a tisuću značenja. Nekome je to prikaz realnosti, nekome je to treptaj u trenutku,  a nekome putokaz u neku drugu realnost. Tisuću istoznačnica,a opet, nedovoljno za potpuno razumijevanje moći koju fotografija komunicira.

Nama je fotografija sredstvo komunikacije, jedan nježni odnos kojeg volimo njegovati. 😊

Postoji jako puno načina komunikacije, čak su pisane i knjige na temu „kako komunicirati“, „vrste komunikacije“, „kako se sporazumijevati“ i sl, no nekako se fotografija ne shvaća toliko sredstvom komunikacije koliko to  ona upravo to jest. Sredstvo komuniciranja za koje vam nije potreban jezik, gestikulacije niti bonton. Fotografija je takva kakva jest. Apstraktna, a duboka. Naizgled jednostavna, no u sebi sadrži toliko emocija, čežnji i želja.

Fotografija je dokaz trajanja u trenutku.Dokaz zbivanja, baš onakav kakvo i samo zbivanje jest. Bez pretjeranog uljepšavanja, ili dodatnih opisa. Jedan klik, i djelić nečije stvarnosti je „uhvaćen u vremenu“, uhvaćen je i neće pobjeći niti vremenu, niti opisu.

Fotografija je medij koji na koncu komunicira upravo s onim tko ju gleda. I zanimljivo, nerijetko shvatko shvati sadržaj fotografije na svojstven način. No upravo u tome i leži njena ljepota. Nije „ograničena“ brojem riječi ili epiteta, ne treba ju dodatno uljepšavati jer ona je trag u vremenu-takvom kakvo je vrijeme bilo.

slika govori tisuću riječi

Od davnina je ljudska potreba gledati, promatrati i shvatiti. No najkompleksniji dio fotografije je upravo trenutak u kojem ona u gledatelju uspije pobuditi emociju, vratiti ga u taj trenutak kada je fotografija nastala i zaustaviti vrijeme na tren. To se zove emocionalni efekt koji je ključni element svake fotografije.

„interakcija između fotografije i gledatelja izgrađuje odnos i pobuđuje emociju“

Stoga, ne zanemarujte dubinu i filozofiju koja se krije iza „jednog klika“, jer taj „jedan klik“ svaki puta otkida komadića vaše realnosti od prošlosti i čini ju dijelom vaše sadašnjosti-kada ju god poželite pogledati. 😊

Ako vam se sviđa realnost koju mi „otkidamo“ od prošlosti, slobodno lajkajte,komentirajte naš sadržaj  dijelite ga do onih kojima je potreban.

Čitamo se 😊

Scroll to Top